Dyslexie

Onderstaand artikel lezen? Download hier het artikel uit het Haarlems Dagblad

dyslexie_lukx.jpg

DYSLEXIE OF NIET?

Steeds vaker krijgt een kind ten onrechte de diagnose dyslexie, terwijl er eigenlijk iets heel anders aan de hand is. Niet elke opticien is namelijk in staat om bijvoorbeeld een afwijking als fixatie disparatie op te sporen, of om een verborgen plus op te meten. De diagnose dyslexie is zeker niet altijd ongegrond, maar er zijn kinderen die simpelweg kunnen worden geholpen met een goede oogmeting. LUKX vraagt aandacht voor deze schrijnende gevallen en wil niets liever dan een oplossing voor dit probleem. En die oplossing is er! LUKX Optiekspecialisten heeft alle kennis en kunde in huis voor een uitstekende oogmeting, waarmee misverstanden kunnen worden uitgesloten.

WAT IS FIXATIE DISPERATIE?

Optometrist Maarten Christiaans van LUKX Optiekspecialisten, test regelmatig op fixatie disparatie. Hij legt uit wat er met die oogafwijking wordt bedoeld. "Simpel gezegd is het loensen, maar dan niet zichtbaar, omdat het geen zichtbare scheelstand betreft, maar slechts een minieme afwijking. Wat niet wegneemt, dat die toch grote hinder kan veroorzaken, zoals hoofdpijn, moeite met lezen, concentratieproblemen, nekklachten, duiziligheid en last van fel licht.

" Kijk je hebt 2 ogen, als die zich beide op een letter richten, horen de 2 beelden perfect op elkaar te vallen. Bij fixatie disparatie verspringen die beelden een fractie van elkaar, waardoor het brein die twee naar elkaar moet rekenen en laten versmelten. Dat vergt extra inspanning die heel vermoeiend kan zijn. Door middel van prisma's in de brillenglazen zorgen wij ervoor, dat het brein daar minder inspanning voor nodig heeft. Dat scheelt niet alleen in hoofdpijn. Kinderen geven direct aan dat ze ook scherper én groter zien."

Zo'n bril maakt lezen gemakkelijker. "Als de beelden op elkaar staan, krijg je een beter overzicht en maak je minder vergissingen als je naar een volgende regel gaat." Vroeger verwezen we kinderen met dit soort klachten altijd naar de oogarts of orthoptist, dat is iemand die kijkt naar de samenwerking tussen de ogen en die -bijvoorbeeld- kinderen met een lui oog begeleidt. Tot we in aanraking kwamen met fixatie disparatie. We hebben hiervoor een aparte opleiding gevolgd via het FON.

BEL VOOR EEN AFSPRAAK ONZE FIXATIE DISPERATIE SPECIALISTEN: 
  • LUKX BLOEMENDAAL - 023-5276769 | Maarten Christiaans of Richard Mul
  • LUKX HEEMSTEDE - 023-5471133 | Conny Schröer
  • LUKX Haarlem - 023-5318084 | Harald Groenhagen
 

COLUMN: DYSLEXIE OF SLECHTE OGEN? 

Niek is opticien én optometrist. Niek ziet alles en schrijft het op. Met oog voor detail. In deze aflevering weet een jongen van tien hem tot tranen toe te ontroeren.

Tien jaar oud was hij. Wat een mooi mannetje. Zwarte krulletjes, een eigenwijs koppie en toch ook verlegen. Hij kwam als eerste binnen en hield de deur open voor zijn moeder. Hij vroeg wat dat betekende op de deur: ‘krant is koning’. Ik keek hem verbaasd aan, maar zijn moeder fluisterde: “Dyslectisch.”
De jongen had het wel gehoord, maar hij liep door. Zijn aandacht werd getrokken door de zonnebrillen in de vitrine. “Wat kost deze?”, vroeg hij, met zijn vochtige wijsvinger stevig tegen het heldere glas.
“Joris!”, riep z’n moeder.
“Wat kan ik voor u doen mevrouw?”, vroeg ik.
Joris was dyslectisch, vertelde ze, en hij had veel last van hoofdpijn. Er was al eens een hersenscan gemaakt en soms slikte hij migrainepillen. Nu had een buurvrouw gezegd dat ze maar eens naar de opticien moest gaan. Of naar de optometrist, “of hoe jullie tegenwoordig ook mogen heten.”

 
75 procent van de kinderen met dyslexie heeft nog nooit de ogen laten meten

Even wat feiten: 25 procent van de kinderen bij wie de diagnose dyslexie is gesteld, heeft een bril nodig. Ze krijgen vaak het stempel dyslexie zonder dat er naar hun ogen is gekeken. Een kwalijke zaak. Kinderen met een verborgen pluswaarde zijn in staat deze weg te accommoderen* Het lijkt dan alsof ze een min-bril nodig hebben. Bij kinderen die te veel accommoderen, kan er tussen de ogen een verschil in blikrichting ontstaan. Het ene oog kijkt bij het lezen naar het boek, het andere kijkt voor of achter het boek langs. Dit kijkt onrustig, omdat je dán weer met links en dán weer met rechts wilt fixeren. Kortom: de hele boel wordt uit z’n verband getrokken. Lezen wordt een probleem, het kind krijgt hoofdpijn, en wat is de diagnose: dyslexie. Jaja.
 
Ik vroeg aan de moeder of de ogen van Joris al eens waren gemeten. Nog nooit, vertelde ze. Ik onderzocht zijn ogen met een skiascoop (een speciale lamp) en zag meteen dat hij een bril met plussterkte nodig had. Hierna deed ik een oogmeting en de polatest* Joris bleek een waarde van plus één nodig te hebben, minimaal. Ik zette glazen met deze sterkte in een pasbril. De jongen zette hem op en las een paar regels uit een Harry Potter-boek dat toevallig in de vensterbank lag.

Er verscheen een stralende lach op zijn gezicht. “Mama! Ik zie allemaal ruimtes tussen de woorden staan!”
 
Zijn moeder keek op en de tranen sprongen in haar ogen. Vier jaar was ze met hem van het kastje naar de muur gestuurd. Ze kon de haren wel uit haar hoofd trekken. Een paar weken later kwam ze vertellen dat al Joris’ problemen waren opgelost door de bril. Het ventje gaf me een high five. Ik draaide snel mijn hoofd weg. Sentimentele sukkel die ik ben.


NIEK
  • Accomoderen = Accommodatie is het aanpassen van de sterkte van de ooglens om op de gewenste afstand scherp te zien.
  • Polatest = De Polatest is een test die door middel van polarisering heel accuraat meet hoe elk oog afzonderlijk werkt, en hoe beide ogen samenwerken om één punt te fixeren.
 

ONLINE AGENDA | PLAN ZELF EEN AFSPRAAK

HAARLEM
BLOEMENDAAL
HEEMSTEDE

MEER OOGZORG:

Dyslexie | Fixatie Disparatie | Kinderen | Oogmeting | Oogkwalen | Ooglaseren | Optometrie | Zorgvergoeding

Home | Oogzorg | Webshop | Etalage | Winkels

1_store4_lukx.gif

Het artikel is toegevoegd aan je winkelwagentje.

Verder shoppen Afrekenen