LUKX Optiekspecialisten nieuws

Nachtbril is feest op de golfbaan

Richard - 11-01-2019 @ 13:36

Soms kan ik ontzettend enthousiast worden van nieuwe ontwikkelingen, zonder direct de commerciële waarde ervan in te zien. Want hoe gaat het veel vaker? Er komt iets nieuws op de markt en als ondernemer denk ik dan meteen: dat gaat flink verkopen.

Maar toen ik de ML Night Cover van de Zweedse firma Multilens in handen kreeg wist ik meteen: dit gaat mij een hoop balletjes schelen. En dat vraagt om een toelichting.

Ik ben een golfer. Al jaren. Ach, ik weet de eerste keer nog wel. Ik wist van niets. Belde met golfbaan Spaarnwoude, de meest openbare, toegankelijke baan van Nederland. De ‘golffabriek’ wordt hij laatdunkend in Wassenaarse en Aerdenhoutse kringen genoemd. Ik vroeg aan de mevrouw aan de balie wat ik precies moest doen om een rondje te kunnen spelen. Welnu, ik diende een startkaart te kopen en een tas te huren met daarin clubs, tees en balletjes. Ik vroeg: ‘En sticks dan? Waar krijg ik die?’ Ze keek me vragend aan. ‘Ja’, zei ik assertief, ‘zonder sticks komt ik niet ver, hè?’ Toen zei ze: ‘Wat u bedoelt met sticks noemen wij clubs, meneer.’
Voor de niet-golfers: laat ook maar

Weer wat geleerd. Inmiddels golf ik ruim 23 jaar. Ik heb mijn GVB en handicap 18. Voor de niet-golfers: laat ook maar. Onbelangrijk. Wat wel belangrijk is: ik weet vaak niet waar ik heen sla. Dan haal ik uit, hoor ik ‘pok’ en zie ik het balletje stijgen en dan… Dan niks meer. Dan gaat mijn balletje volledig op in het luchtledige. Ik zoek vervolgens op plekken waar mijn bal never nooit de grond heeft geraakt.

Maar nu is daar de uitvinding van mijn Zweedse vrienden. Eigenlijk is deze bedoeld voor mensen met nachtzicht. Zij hebben er moeite mee om ’s nachts goed op de weg te letten. Het is buiten donker, de pupillen zijn daardoor groot en dus komt elke streep licht die opdoemt keihard binnen. De Night Cover, een bril die over je eigen bril kan, filtert blauwlicht weg, waardoor je heel veel contrast krijgt voor rode, groene en witte tinten. En rode, groene en witte tinten zijn nu net de kleuren die je wilt zien in het donker. Denk maar aan rem- en stoplichten of de witte letters op de ANWB-borden. De overige ‘hinderlijke’ beelden worden door de bril gedoofd. Het geeft echt een haarscherp beeld, een waanzinnig effect. Vooral mensen met nachtmyopie zullen een gat in de lucht springen.

Ik sla op de golfbaan vaak een gat in de lucht. Maar vanaf nu zie ik mijn balletje ook de hele baan maken richting de vlag omdat het witaccenten tussen de grijze luchten zo fijn naar voren haalt. Wat een feest. Ik denk dat het beeld zelfs zo scherp is dat ik het balletje letterlijk in het gaatje kan zien rollen als ik een hole in one scoor.

Nu nog even oefenen op de driving range…

Richard


 
Home | Oogzorg | Webshop | Winkels

1_store4_lukx.gif

Het artikel is toegevoegd aan je winkelwagentje.

Verder shoppen Afrekenen