LUKX Optiekspecialisten nieuws

Spuug nooit op contactlenzen!

DvD - 11-07-2017 @ 15:12

Niek is opticien én optometrist. Niek ziet alles en schrijft het op. Met oog voor detail. In deze aflevering moet hij een klant uitleggen dat spuug toch niet het allerbeste middel is om je lenzen te reinigen.

‘Waar staat dat bakkie?’ Ik keek even verschrikt om. Waar had ze het nu weer over? Ze is Sonja, onze stagiaire. Een schat van een meid, maar met een beetje plat accent en soms niet al te tactvol als ze iets wil weten.
‘Bakkie?’, vroeg ik licht sarcastisch.
‘Ja, dat trilbakkie.’
‘Oh, je bedoelt het ultrasonische reinigingsapparaat, waarmee we soms brillen schoonmaken’, zei ik ronduit belerend. Ze lachte ineens verlegen. ‘Ja dat bedoel ik.’
Ik wees naar een plank in de winkel en meteen zette ze haar bril af en gooide hem in ‘het bakkie’. Gooide ja. Niets gaat bij haar met beleid. En drie kwartier later hoorde ik de reiniger nóg trillen waardoor ik er ronduit chagrijnig van werd. Ik haalde haar bril uit het  reinigingsapparaat en stopte hem in een la. Toen zij even later terugkwam, gilde ze. ‘Me bril!’
‘Lag die nog in het reinigingsbakje?’, vroeg ik gespeeld. ‘O, na twintig minuten lost hij op. Sorry.’ 
 

‘Ze pakte de nieuwe lenzen aan met haar vingers,
stak ze in haar mond en hop, tegen haar ogen’.

 

‘Dat méén je niet!’ Ze werd helemaal wit. Ik toverde de bril tevoorschijn en zei dat vijf minuten meer dan genoeg was. Wat een opluchting. De bril was nog nooit zo schoon. En schoon is belangrijk, hoewel sommige klanten daar waarschijnlijk toch anders over denken. Diezelfde ochtend kwam een klant twee nieuwe lenzen omwisselen. Ik liet ze zien en vertelde dat er op de oude omruilgarantie zat. Dat houdt in: als de sterkte nogal afwijkt na controle, kun je ze weer omruilen. Die mevrouw presteerde het om voor mijn neus aan de balie haar oude lenzen uit te ‘ploppen’, de nieuwe aan te pakken met haar vingers en de lens in haar mond te nemen en daarna tegen haar oog te duwen. Ik stond perplex!

‘Sorry hoor’, zei ik, ‘maar ik moet hier toch echt het goede voorbeeld geven’, zei ik. Dat betekent: eerst handen wassen, dan contactlenzen zetten met metrisch contactlensvloeistof. En niet met spuug! Spuug is een verzamelbak van bacteriën en als je toevallig een schaafwondje in je hoornvlies hebt, loop je zwaar het risico dat foute bacteriën zich erin nestelen en een enorme zweer veroorzaken. ‘En dan piep je wel anders’, zei ik streng.
Ze schrok ervan. Ik stelde haar gerust. ‘U bent niet de eerste en zeker niet de laatste’, zei ik op milde toon. Maar let er een beetje op, hè?’ Ik wenste haar nog veel plezier met haar nieuwe lenzen.
 

‘Maakt het nog uit met welk reinigingsmiddel ik ze schoonmaak?’
 

Voordat ik kon uitleggen dat dit heel belangrijk was draaide Sonja haar hoofd om. ‘Daar heb je heel handige bakkies voor! Maar niet te lang erin houwen hoor, dan lossen ze op!’
De klant fronste haar wenkbrauwen. Ik fronste mijn wenkbrauwen. Ik had weer een hoop uit te leggen…

Niek

Home | Oogzorg | Webshop | Winkels

1_store4_lukx.gif

Het artikel is toegevoegd aan je winkelwagentje.

Verder shoppen Afrekenen