DIABETES

Diabetische retinopathie is een complicatie van suikerziekte die de ogen aantast. Suiker heeft namelijk de eigenschap de bloedvaten van het hele lichaam te verzwakken. Zo ook de bloedvaten in en rond het netvlies van het oog. De functie van het netvlies is om binnenvallend licht om te zetten in elektrische stroompjes en het vervolgens via de oogzenuw door te geven aan de hersenen.

Bij diabetische retinopathie raken de fijne bloedvaatjes in het netvlies beschadigd. Deze kunnen dan gaan bloeden of vocht gaan lekken. Er kunnen bloedingen ontstaan in het glasvocht en de bloedvaatjes kunnen afgesloten raken waardoor die nieuwe, zeer fijne zijtakjes krijgen die heel gemakkelijk bloeden. Ook kunnen er nieuwe bloedvaatjes op het oppervlak van het netvlies of de oogzenuw ontstaan (vaatspruiten).

Als het netvlies door bloedingen of lekkage beschadigd raakt, zijn de beelden die je ziet wazig. Deze aandoening ontwikkelt zich geleidelijk. Totdat het netvlies al sterk is aangetast, merk je er zelf weinig van. Het is daarom belangrijk je ogen regelmatig door onze optometristen te laten controleren - ook al zijn er nog geen klachten.

TYPE 1:  JEUGDDIABETES

  • Het lichaam maakt zelf helemaal geen insuline meer aan.
  • Het afweersysteem heeft per ongeluk de cellen die insuline aanmaken vernietigd.
  • Mensen met diabetes type 1 moeten een paar keer per dag zichzelf inspuiten met insuline, of een insulinepomp dragen.
  • Heette vroeger ook wel 'jeugddiabetes'.

Een op de tien mensen met diabetes heeft diabetes type 1.

TYPE 2, OUDERDOMSDIABETES

  • Het lichaam heeft te weinig insuline.
  • Bovendien reageert het lichaam niet meer goed op insuline (ongevoeligheid voor insuline).
  • Overgewicht en weinig beweging, maar ook erfelijke aanleg vergroot de kans.
  • Mensen met diabetes type 2 krijgen meestal medicijnen, voedings- en bewegingsadviezen. Soms moet iemand ook insuline spuiten.
  • Vroeger ook wel 'ouderdomsdiabetes' genoemd. Maar het komt nu ook vaak bij jongere mensen voor.

Negen van de tien mensen met diabetes hebben diabetes type 2
 
Voor elke diabeet geldt dat een regelmatige controle van het netvlies noodzakelijk is. Een verwijzing van een huisarts is nodig voor een screening bij de optometrist.

  • Ervaring klanten

Patiënten ervaren in het begin geen klachten. Later kan er afwisselend scherp en wazig zicht ervaren worden. Eventueel met floaters (voorbijdrijvende stofjes, stukjes) en met gezichtsvelduitval. Als men voor een onderzoek komt worden de pupillen verwijd. Een zonnebril  en een chauffeur meenemen is gewenst.

  • Wat doet de opticien?

De opticien doet een oogmeting en meet de kwaliteit van de gezichtsscherpte.

De optometrist verwijdt de pupil en controleert het netvlies. Zo nodig worden er foto's van de binnenkant van het oog gemaakt.
 


DROGE OGEN

Tranen dienen vooral om het oog vochtig te houden. Bij elke knipperslag (ongeveer om de vijf seconden) wordt het traanvocht in een dun laagje gelijkmatig over het oog verdeeld. Veel mensen produceren onvoldoende traanvocht om hun ogen voldoende vochtig te houden.

Veel voorkomende symptomen zijn:

  • Branderige ogen
  • Jeukende en geïrriteerde ogen
  • Droog aanvoelende ogen
  • Zanderig gevoel
  • Overvloedig tranen
  • “Zware” ogen
  • Afscheiding van slijm

 

Droge ogen kan tot abnormaal tranende ogen leiden.

De samenstelling van deze tranen is niet hetzelfde als die van de normale traanlaag. Ze zijn van een veel mindere kwaliteit. Deze tranen zullen de ogen dan ook niet minder droog laten worden.

Veel voorkomende oorzaken zijn:

  • Te weinig knipperen
  • Ouder worden
  • Later op de dag
  • Hormonale veranderingen (zwangerschap/menopauze/medicatie)
  • Stress
  • Omgevingsfactoren (airconditioning/computerwerkzaamheden)
  • Vervuilde lucht in de Randstad
  • Inspanningen door lezen en televisie kijken

 

Herken je één of meerdere symptomen uit het rijtje van symptomen bij droge ogen? Laat je dan voorlichten door een van onze opticiens of optometristen. Zij kunnen je adviseren over de voor jou meest geschikte oplossing om droge ogen tegen te gaan. Zo zijn er dingen die je zelf zou kunnen doen, zoals bijvoorbeeld het plaatsen van waterbakken aan de verwarming om de luchtvochtigheid in jouw huis te verbeteren. Ook kun je denken aan een speciale (zonne)bril met curveglazen, zodat tijdens het fietsen of sporten de wind in je ogen niet voor extra uitdroging zal zorgen.

De meest gebruikte methode is het regelmatig druppelen met zogenaamde kunsttranen. Onze optometristen en opticiens hebben een groot assortiment oogdruppels in huis. Oogdruppels zonder conserveringsmiddelen, maar met een houdbaarheid van drie tot zes maanden. Laat je voorlichten over wat voor jou de meest geschikte druppel is.
 


GLAUCOOM

Glaucoom is een aandoening waarbij er schade aan de oogzenuw optreedt. De oogzenuw kan dan alle signalen die het oog opvangt, niet meer ongeschonden doorsturen naar de hersenen. Dit leidt tot vermindering van het gezichtsveld. De door glaucoom ontstane schade kan niet meer worden hersteld, maar een tijdige opsporing en een goede behandeling kunnen verdere aantasting beperken. Meestal treedt glaucoom op in beide ogen, al kan het ene oog duidelijk meer zijn aangedaan dan het andere. Glaucoom komt in toenemende mate voor vanaf het veertigste levensjaar.

Glaucoom is veelal het gevolg van een in aanleg verhoogde oogdruk. In de beide oogkamers circuleert vocht dat dient als voeding voor de lens en het hoornvlies. Gewoonlijk zijn de aanmaak en afvoer van dit vocht in evenwicht en ontstaat een bepaalde normale druk in de oogbol. Wanneer de afvoerkanaaltjes dichtslibben en goede doorstroming niet mogelijk is, ontstaat een verstoring in dit evenwicht en spreken we van een verhoogde oogdruk. Te hoge druk veroorzaakt afklemming van de oogzenuw en van de bloedvaatjes die de zenuw voorzien van voedingsstoffen. Dit leidt tot oogzenuw-beschadigingen en veranderingen in het gezichtsveld.

  • Ervaring patiënt

De patiënt ervaart geen klachten. De uitval in het gezichtsveld begint over het algemeen perifeer: aan de buitenranden van ons beeld. Dit valt zeker in het begin stadium niet echt op.

  • Wat doet de opticien?

Opticiens meten bij elke oogmeting de oogdruk en noteren deze in jouw dossier. Ook kan er met de oogspiegel gekeken worden naar de blinde vlek: de kop van de oogzenuw . Er wordt dan geen diagnose gesteld, maar eventueel wel doorverwezen naar de optometrist. Is de oogdruk tussen de 20 en 30 mmHg? Dan houden we de oogdruk in de gaten door het bijhouden van een dagcurve. Is de oogdruk hoger dan 30 mmHg? Meteen naar de optometrist.

  • Wat doet de optometrist?

De optometrist verwijdt de pupil en controleert de oogzenuw en het netvlies. Zo nodig worden er foto's van de binnenkant van het oog gemaakt.
 


MACULADEGENERATIE

Maculadegeneratie is een oogaandoening die schade veroorzaakt aan de macula: de gele vlek. Hierdoor neemt de gezichtsscherpte af. In het netvlies zitten de lichtgevoelige cellen die door middel van elektrische stroompjes signalen via de oogzenuw doorgeven aan de hersenen. De macula is het centrale deel van het netvlies en zorgt voor het waarnemen van details en kleuren, dus voor het scherpe zien. Maculadegeneratie is een veel voorkomende oorzaak van slechtziendheid.

Bij beschadigingen of slijtage van de macula zijn de beelden die je recht voor je waarneemt wazig of zelfs geheel weggevallen. Je ondervindt moeilijkheden met lezen en het zien van details in de verte. Kleuren worden fletser en soms kunnen rechtlopende lijnen vervormd en kronkelig waargenomen worden. De gebieden van het gezichtsveld rondom het centrale gedeelte blijven intact. Deze aandoening ontwikkelt zich vaak geleidelijk. Het kan zijn dat je er weinig van merkt, totdat de macula al sterk aangetast is. Een tijdig opsporen van maculadegeneratie is dus de beste bescherming tegen het verslechteren van het zien.

De optometristen van LUKX zijn in staat om maculadegeneratie te herkennen. Wanneer de gezichtsscherpte afneemt en deze niet meer te corrigeren is met een nieuwe bril of contactlenzen, beoordelen onze optometristen de conditie van jouw macula. Voor dit onderzoek is het noodzakelijk om de pupillen te verwijden met enkele oogdruppels. Dit heeft tot gevolg dat je ongeveer vier uur lang minder scherp kunt zien en dat je veel last kunt hebben van fel licht. Ons advies is dan ook om een zonnebril en een chauffeur mee te nemen. Het totale onderzoek duurt ongeveer 45 minuten.

Bij constatering van maculadegeneratie door de optometrist zal je worden doorverwezen naar de oogarts die zal starten met de behandeling en controle van de macula. Voor verbetering of controle van de bril- of contactlenssterkte blijf je natuurlijk van harte welkom bij LUKX.