HOME » OOGZORG » BLEPHEX BEHANDELING


WAT IS HET?  
Blepharitis is een chronische ontsteking aan de oogleden die veroorzaakt wordt door een overmatige groei van normale bacteriën die leven op de rand van het ooglid aan de voet van de oogharen. Blepharitis is vaak de voorloper van ernstige ooglid ziekten, zoals meiboomklier dysfunctie (MGD) en droge ogen. Het kan iedereen treffen, ongeacht leeftijd of geslacht, maar komt over het algemeen vaker voor als een persoon ouder is omdat de tranen meestal minder antilichamen bevatten naarmate men ouder wordt.

OORZAKEN  
Als deze bacteriegroei toeneemt vormt er een slijm  laagje (biofilm) langs de wimpers. Bacteriële giftige stoffen en een parasiet genaamd Demodex worden vervolgens gevangen en beginnen het ooglid binnen te dringen en veroorzaken zwelling. Hierdoor ontstaat mogelijke schade aan de traanklieren wat negatieve invloed zal hebben op de kwaliteit en kwantiteit van de traanproductie. Doordat de traanproductie afneemt,  nemen ook de natuurlijke antistoffen nog verder af en blijven de bacteriën zich ontwikkelen, waardoor zich een vicieuze cirkel vormt.

SYMPTOMEN  
De klachten kunnen bestaan uit jeuk, irritatie, een ‘zandkorrel’ gevoel, branderigheid, vermoeide, tranende of droge ogen, milde lichtschuwheid, leesklachten, afscheiding, rode ogen, zwaar gevoel in de oogleden, excessief knipperen of wisselend zicht. Ook kan men last hebben van korstjes en/of schilfers op de oogleden en het kan ook zijn dat de oogleden ‘s morgens aan elkaar blijven plakken. In een gevorderd stadium kan er sprake zijn van bultjes op de oogleden en ingegroeide oogharen.KORTE UITLEG  
De BlephEx behandeling wordt gebruikt voor de behandeling van blepharitis, een chronische ontsteking van de oogleden die wordt veroorzaakt door een overmatige groei van normale bacteriën die leven langs de rand van het ooglid. De oogleden worden door middel van een roterend sponsje gereinigd. BlephEx is een pijnloze behandeling die door een oogheelkundig specialist uitgevoerd kan worden. Het apparaat waarmee behandeld wordt, heeft nog het meest weg van een elektrische tandenborstel.


WAT DOET HET?  
Dankzij BlephEx kan de oogspecialist heel precies en veilig de oogleden en de oogharen reinigen en de ontstane biofilm afbreken. Hierdoor zal er vrijwel direct verbetering optreden in de symptomen. Belangrijker nog, doordat de biofilm langs de rand van het ooglid wordt afgebroken kan de oogspecialist voorkomen dat er lange termijn schade aan de traanklieren ontstaat en kan voorkomen worden dat u gaat leiden aan andere oogziektes zoals MGD of droge ogen.


WAT HOUDT HET IN?  
Door middel van een elektrisch aangedreven micro sponsje worden uw oogleden en wimpers veilig en grondig gereinigd. Schilfers en talg worden verwijderd en het ooglid wordt gepolijst. Tijdens het poetsen ervaren de meeste mensen een kriebelend gevoel, maar het poetsen is verder pijnloos. Na de behandeling, worden uw ogen afgenomen.De optometrist zal u adviseren over hoe u thuis uw ogen kunt schoonhouden. Aangezien thuis reinigen semi effectief is wordt de BlephEx behandeling elke 4-6 maanden herhaald.


WELK RESULTAAT MAG U VERWACHTEN?  
De resultaten zijn direct na de behandeling al zichtbaar.De behandelingen hebben als doel om de ontsteking in de rand van het ooglid weg te nemen en daarmee de symptomen te verminderen. De behandeling geeft in veruit de meeste gevallen een enorme verbetering. De ontsteking wordt grondig aangepakt en de nadelige gevolgen, zoals jeuk, afscheiding, brandend gevoel, irritaties, tranende ogen, etc. nemen sterk af. Kortom er is veel meer rust in het oog.Blepharitis is een chronische aandoening en zal nooit helemaal verdwijnen. Daarom is een preventieve behandeling nodig. In de meeste gevallen moet de BlephEx behandeling na 4 tot 6 maanden herhaald worden.KOSTEN  
Het BlephEx apparaat is vergelijkbaar met een elektrische tandenborstel. De behandeling kunt u niet zelf doen, maar wordt door een oogheelkundig specialist verzorgd. De BlephEx behandeling wordt (nog) niet vergoed door zorgverzekeraars. Dit komt omdat de behandeling nog erg nieuw is. De eerste volledig behandeling inclusief vooronderzoek en evaluatie na 2/3 weken kost 120 euro. De vervolgbehandelingen kosten 100 euro. Er komen nog kosten bij voor speciale schoonmaakdoekjes, maskers en eventueel oogdruppels. Deze bieden wij u aan voor een zeer lage prijs.

Het vooronderzoek kost 20 euro. We moeten altijd een vooronderzoek doen om de juiste diagnose te kunnen stellen.

AFSPRAAK MAKEN?  
Dan kunt u in de  agenda van LUKX Bloemendaal  kiezen voor Blephex behandeling.

BELANGRIJK!  
Mocht u een afspraak ingepland hebben kom dan altijd zonder oog make-up naar uw afspraak.