HOOIKOORTS, ALLERGIE, CONTACTLENZEN


Terwijl de meeste mensen aan het begin van het jaar snakken naar de lente, is er ook een aanzienlijke groep die het voorjaar met angst en beven tegemoet ziet: hooikoortspatiënten. De echte pechvogels zijn mensen met hooikoorts én lenzen. Moeten zij tot september maar weer een bril op hun neus zetten? Nee hoor, er zijn zelfs meerdere oplossingen!

Je zou denken dat mensen met contactlenzen juist minder last hebben van hooikoorts. Hun ogen worden door die lenzen toch min of meer ‘beschermd’ tegen de grote boosdoener: stuifmeel? Niets is minder waar. Sterker, de ogen van lenzendragers raken juist extra geïrriteerd. Dat komt door een belangrijke eigenschap van lenzen, die ironisch genoeg zorgt voor een optimaal draagcomfort: lenzen zijn poreus.

Extra irritatie

Doordat lenzen poreus zijn, laten ze zuurstof door en houden ze vocht vast. Maar dat niet alleen: ook stuifmeel kan de lenzen binnendringen en zich er nestelen. Dat veroorzaakt een allergische reactie bij hooikoortspatiënten. Hierdoor maken ze extra eiwitten aan, die weer in het traanvocht terechtkomen. Gevolg: jeuk en nog meer irritatie door dichtslibbende lenzen.

Tip: bij jeuk niet in de ogen wrijven, dat maakt het alleen maar erger.   

 

Dag lenzen, hallo bril?

Betekent dit dat lenzendragers van mei tot en met augustus maar een bril moeten gaan dragen? Dat kan, maar hoeft niet. Allereerst is voorkomen beter dan genezen. Een zonnebril beschermt je ogen al aardig tegen pollen, vooral als het waait. Probeer aanraking met stuifmeel zo veel mogelijk te vermijden door je handen goed te wassen en af te drogen voordat je de lenzen in- en uitdoet. En stap voor het slapengaan nog even onder de douche om de pollen uit je haar te spoelen. Vergeet ten slotte niet om ook je bed zo vaak mogelijk te verschonen.

Tip: lucht het beddengoed alleen ’s ochtends vroeg. Dan is de concentratie stuifmeel in de lucht het laagst.

 

Goed nieuws voor lenzendragers

Door een beetje uit te kijken en met bovenstaande tips, ga je de pollen zo veel mogelijk uit de weg. En het is handig om je bril bij je te hebben, voor als het echt even niet gaat. Toch zijn er ook oplossingen voor hooikoortspatiënten die van mei tot en met augustus lenzen willen blijven dragen. We zetten ze voor je op een rij.

1. Draag je lenzen voor een langere periode? Probeer dan daglenzen zodra het pollenseizoen is geopend. Bij daglenzen krijgen de lenzen geen kans om stuifmeel te verzamelen of dicht te slibben. Je begint de dag met ‘verse’ lenzen!

2. Draag nachtlenzen, in plaats van lenzen overdag. Deze lenzen corrigeren de ogen terwijl je slaapt. Ideaal, want hierdoor zijn lenzen overdag niet meer nodig. Bovendien zijn pollen ’s nachts ver te zoeken.

3. Optiekspecialisten verkopen oogdruppels die de ergste klachten, zoals jeuk en irritatie, sterk verminderen doordat de druppels de ogen optimaal bevochtigen en beschermen tegen stuifmeel.

4. Omdat sommige mensen het vervelend vinden om lenzen te dragen én te druppelen kunnen nachtlenzen en oogdruppels worden gecombineerd: overdag druppelen, ’s nachts lenzen! Kom bij ons langs voor een advies op maat.

Wat is hooikoorts?

Omdat men vroeger dacht dat de klachten tijdens de hooitijd begonnen, bedachten ze de naam hooikoorts. De kwaal heeft echter niets met hooi te maken. Hooikoorts is een allergische reactie van de slijmvliezen van de neus en ogen op stuifmeel en pollen van grassen, bomen of struiken. De klachten ontstaan nadat stuifmeel is ingeademd.

De meest voorkomende klachten

Ogen: branderige, tranende, rode ogen, gezwollen oogleden, zeer gevoelige ogen.
Neus: net als bij een flinke verkoudheid heb je een branderig gevoel, jeuk, niesbuien, een loopneus (later ook echt snot).
Keel: een branderig gevoel, droge hoest, piepende ademhaling.

Sommige hooikoortspatiënten krijgen last van zwelling van de mond, een opgezet gezicht of jeukende, rode bulten.

Wist je dat…

  • hooikoortsklachten bij de meeste mensen na een jaar of tien minder worden?
  • mensen met hooikoorts het best ’s ochtends vroeg en vlak na een regenbui naar buiten kunnen gaan om bijvoorbeeld te gaan sporten? Dan is de concentratie stuifmeel in de lucht het laagst.
  • op het platteland drie tot vijf keer zo veel stuifmeel in de lucht zit dan in de stad?
  • ook op drukke autowegen veel stuifmeel rondzweeft? Waarschijnlijk door de sterke luchtwervelingen.
  • aan de kust juist weinig stuifmeel in de lucht zit? 
  • veel mensen tussen hun 15de en 25ste hooikoorts krijgen?
  • je niet kunt genezen van hooikoorts? De klachten kunnen enkel worden bestreden.

 

Tip: Van mei t/m augustus staan de dagelijkse hooikoortsvoorspellingen op teletekst, maar ze zijn ook te checken op www.weeronline.nl en www.pollennieuws.nl. Of volg #pollennieuws op twitter.

 
Tip: Heb je hooikoorts? Geef je klachten door via www.allergieradar.nl. Onderzoekers gebruiken die informatie om een landelijk overzicht van hooikoortsklachten en een dagelijkse pollenverwachting te maken.