OPTOMETRIE/OPTOMETRIST

Iedereen kan zich opticien noemen, ook zonder opleiding. Opticien is namelijk geen beschermde beroepsnaam. Optometrist wel. Je mag jezelf pas optometrist noemen als je de vierjarige hbo-opleiding Optometrie met een diploma hebt afgerond. Wil je een optometrisch onderzoek laten uitvoeren?   Bel onze winkel voor een afspraak.

 • Opticien, contactlensspecialist....

De opticien meet monturen en brillenglazen aan. Die adviseert over het type glas en kijkt welk montuur het beste bij de sterkte van je ogen past. En als je bril kapot is, kan de opticien deze voor je repareren. Wil je lenzen, dan kom je bij de contactlensspecialist terecht die de lenzen aanmeet, samen met jou beoordeelt welke lenzen geschikt zijn en bovendien de gezondheid van je ogen periodiek controleert.

 • Optometrist

Je gaat naar de optometrist als je last van je ogen hebt. Je ziet bijvoorbeeld wazig of je ziet vlekken, je hebt steeds branderige ogen of bent erg gevoelig voor licht. Het kan ook zijn dat je je ogen wilt laten controleren op glaucoom of een andere oogziekte. Voor bijna alle onderzoeken die de oogarts doet, kun je vaak sneller en even goed bij de optometrist terecht. Een verwijsbrief heb je hiervoor niet nodig. Als behandeling nodig blijkt, verwijst de optometrist je wel altijd door naar de oogarts.

 • Optometrisch onderzoek

Je eerste onderzoek aan de optometrist lijkt exact op een bezoek aan de oogarts. Het begint altijd - net als bij de opticien - met een oogmeting. Daarna komt de gezondheid van het oog aan bod. Het totale onderzoek duurt ongeveer 45 minuten. Dat is inclusief de wachttijd die nodig is na het druppelen om de pupil te verwijden.  

Een vast onderdeel van het optometrische onderzoek is de oogmeting. Net als bij een gewoon bezoek aan de opticien of contactlensspecialist, wordt hierbij de sterkte van je ogen bepaald en gemeten hoe scherp je kunt zien.

 • Oogdruk

Een te hoge oogdruk kan leiden tot een afwijking als glaucoom, waarbij de oogzenuw beschadigd raakt. Maar glaucoom hoeft niet altijd gepaard te gaan met een verhoogde oogdruk. Verder onderzoek is nodig. De oogdruk wordt meestal gemeten met een lucht-tonometer, waarbij een luchtstraal tegen het oog wordt geblazen.

 • Oog druppelen

Om de gezondheid van afzonderlijke delen van het oog te meten, wordt de pupil zoveel mogelijk verwijd. Dat gebeurt met speciale druppels. Meestal duurt het wel een paar uur voordat je pupil weer normaal op licht reageert en kleiner wordt. In de tussentijd is het prettig om een zonnebril te dragen en je te laten rijden.

 • Gezondheidstest

Wanneer de pupil goed verwijd is, wordt het oog van alle kanten bekeken: de oogleden, het traanvocht, het hoornvlies en de ooglens. Voor het dieper liggende glasvocht en het netvlies wordt een vergrotende lens gebruikt. Sommige optometristen maken een foto om de resultaten vast te leggen. Is het onderzoek klaar, dan hebben we een goede indicatie van de gezondheid van je ogen.

 • Uitslag

De uitslag van het oogonderzoek wordt direct met je besproken. Als de optometrist denkt dat behandeling nodig is, krijg je een verwijsbrief mee met alle details voor de huisarts of oogarts.
 


 • Screening netvlies bij diabetes

Bij mensen met diabetes mellitus is de kans groter dat er afwijkingen aan het netvlies ontstaan. Die afwijkingen kunnen in het uiterste geval blindheid veroorzaken. Om dat voor te zijn, hebben huisartsen en optometristen de handen ineengeslagen. Het betekent dat diabetespatiënten periodiek een oproep krijgen voor controle van het netvlies bij de optometrist. Zo'n controle duurt ongeveer een half uur, inclusief het druppelen van de ogen. Is er niets aan de hand, dan volgt pas na ongeveer een jaar een nieuwe oproep. Ziet de optometrist wel een afwijking, dan ligt er meteen een doorverwijzing naar de oogarts klaar. Ook de huisarts krijgt hiervan bericht.

 • Gezichtsveldscreening

Wat zie je als je zonder te bewegen recht vooruit kijkt? In ieder geval veel meer dan dat ene punt alleen. Je ziet een groot gebied eromheen: het gezichtsveld. Vallen delen van dit gezichtsveld weg, om wat voor reden dan ook, dan ontstaan er 'dode hoeken' waarvan je je misschien niet eens bewust bent. Mensen met uitval kunnen soms nog 100% scherp zien. In hoeverre je gezichtsveld intact is, wordt getest bij de gezichtsveldscreening. Een minuut of drie lang komen lichtvlekjes uit alle hoeken voorbij. Het is de bedoeling dat je op een knopje drukt zodra je een lichtje ziet.

 • Kinderen tot twaalf jaar                   

Bij kinderen is het soms moeilijk om de sterkte goed te meten. In dat geval komt de optometrist eraan te pas. Zeker als een kind ook veel last heeft van hoofdpijn of dubbel zien. Kinderen hebben namelijk – veel sterker dan volwassenen – het vermogen om zelf hun sterkte te corrigeren. Maar als je dat de hele dag door moet doen, krijg je stevige hoofdpijn. Gelukkig is dit probleem snel opgelost als de optometrist wél de exacte sterkte kan bepalen. Daarvoor is het nodig om het aanpassingsvermogen van het oog even stil te leggen. Dat gebeurt met druppels. Vervolgens meet de optometrist beide ogen op de gebruikelijke manier. Trouwens, ook kinderen van twaalf jaar of ouder corrigeren soms nog te sterk. Ook dan zal de optometrist de druppelmethode toepassen.

 • Glaucoom

Glaucoom is een erfelijke ziekte, waarbij je langzaam delen van je gezichtsveld verliest. Vaak merk je dat pas als je zicht al is afgenomen. Zit er glaucoom in de familie, dan is het verstandig om je vanaf je veertigste regelmatig door een optometrist te laten controleren.