DROGE OGEN

Volgens Europese experts heeft één op de zes volwassenen last van droge ogen. En dat aantal neemt de laatste twee decennia onafgebroken toe, want droge ogen worden voornamelijk veroorzaakt door onze leefgewoonten. Raadpleeg onze optometrist of contactlenzenspecialist als je lichte of ernstigere klachten van droge ogen ervaart.

 

Functie van de traanfilm
De traanfilm zorgt er niet alleen voor dat ons hoornvlies gevoed en beschermd wordt, maar speelt eveneens een essentiële rol bij het goed functioneren van het oog.

De traanfilm bestaat uit 3 lagen :

 1. De buitenste laag, de lipidenlaag (vetlaagje), voorkomt dat het traanvocht te snel verdampt.
 2. De middelste laag, de waterige laag, zorgt vooral voor de afvoer van bacteriën, vuil en stof. Deze laag bevat naast water ook andere stoffen zoals elektrolyten en proteïne die bescherming bieden tegen bacteriën die in contact komen met het oog.
 3. De binnenste laag, de mucine laag. Dit dunne slijmachtige laagje is in direct contact met het oogoppervlak en zorgt dat de waterige laag zich gelijkmatig over het oog verdeelt en zich er goed aan vasthecht.


Oorzaken van droge ogen?

 • Een verstoring in één of meerdere lagen van de traanfilm kan klachten veroorzaken.
 • Een disbalans tussen deze drie lagen kan zones van droogte op het hoornvlies veroorzaken die de traanfilm vroegtijdig verbreken.

Zo ontstaat er een irritatie die kan leiden tot beschadigingen van het hoornvlies of zelfs tot infecties van het oog.Andere oorzaken van droge ogen:

 • Leeftijd
 • Contactlenzen
 • Slechte eetgewoontes (tekort aan vitamines, overmatig alcoholgebruik, uitdroging)
 • Luchtverontreiniging
 • Airconditioning, warme en droge lucht
 • Rook van sigaretten en sigaren
 • Hormonale veranderingen (menopauze)
 • Infecties
 • Laserbehandelingen
 • Reumatoïde artritis
 • Diabetes
 • Medicijnen (hoge bloeddruk, allergieën, depressie, anticonceptie, ….)
 • Brandwonden aan het oog
 • Ooglidafwijkingen
 • Sjögren syndroom
 • Neurologische factoren
 • Bepaalde huidziekten


Behandeling
Om de hierboven beschreven klachten te verlichten, gebruikt men meestal bevochtigende oogdruppels. Je kunt hierbij een keuze maken tussen verschillende vormen (oogdruppels, gels, oogzalven) naargelang de intensiteit van de droogte of de nood aan bevochtiging.

Meestal moet je deze druppels meermaals per dag druppelen, soms voor een lange periode. Daarom is het uitermate belangrijk dat er de voorkeur gegeven wordt aan een oogdruppel zonder conserveringsmiddel. Zo voorkom je bijkomende overgevoeligheidsreacties. Bovendien zijn conserveringsmiddelen af te raden voor contactlensdragers.

Kies dus bij voorkeur een oogdruppel die de minste bijwerkingen veroorzaakt. Meer weten over droge ogen en het behandelen er van? Kom langs in onze winkel.


Oogdruppels (trehalose, hyaluronzuur) voor het bevochtigen, smeren en beschermen van het oogoppervlak bij de behandeling van matig tot ernstig droge ogen syndroom. Thealoz Duo is aanbevolen in geval van ongemak, prikkend gevoel, irritatie van het oog. Deze symptomen kunnen veroorzaakt worden door externe factoren zoals wind, rook, vervuiling, stof, zonnige of koude omstandigheden, droge warmte, airconditioning, vliegreizen, lang achter een computerscherm werken. Zonder conserveringsmiddelsmiddel.

 


HYLO COMOD®
 voor de behandeling van droge ogen

De voordelen van deze druppels: superhandige doseerflacon, geen conserveringsmiddel, werking tot vijf uur, 300 druppels per flacon, ook te gebruiken door lensdragers, na opening zes maanden houdbaar.

Tip: één druppeltje, ergens op de dag, lost het droge ogen probleem niet op. Druppel voor het slapen gaan en als je wakker wordt. Gedurende de dag druppel je naar behoefte nog twee á drie keer. Bestel drie flacons (die gaan zo'n drie tot zes maanden mee) en je betaalt geen verzendkosten.

Misverstand: droge ogen is iets chronisch en niet 'even' weg te druppelen. De kwaal valt echter wel te verzachten. Hylo Comod is één mogelijkheid maar er zijn meer oplossingen. Kom naar de winkel voor meer informatie over droge ogen.


HYLO GEL®
 de intensieve verzorging van droge ogen

De voordelen van deze gel: superhandige doseerflacon, het is een gel dus de werking is intensiever dan de Hylo Comod, geen conserveringsmiddel, werking tot vijf uur, 300 druppels per flacon, ook te gebruiken door lensdragers, na opening zes maanden houdbaar.

Tip: één druppel gel, op een willekeurig moment, lost het droge ogen probleem niet op. Druppel voor het slapen gaan en als je wakker wordt. Gedurende de dag druppel je de gel naar behoefte nog twee á drie keer. Bestel drie flacons (die gaan zo'n drie tot zes maanden mee) en je betaalt geen verzendkosten.

Misverstand: droge ogen is iets chronisch en niet 'even' weg te druppelen. De kwaal valt echter wel te verzachten. Hylo Gel is één mogelijkheid maar er zijn meer oplossingen. Kom naar de winkel voor meer informatie over droge ogen.