• HAARLEM - Centrum
  • grote exclusieve collecties
  • unieke oogmeting op 1/100ste
  • online afspreken
HOME » BLOG » COMPUTERBRIL NIET ALLEEN VOOR BEELDSCHERMWERK

Computerbril niet alleen voor beeldschermwerk

Oké, het heet een computerbril en je kunt hem prima gebruiken achter de pc. Maar er kan veel meer met zo’n bril.

Is een computerbril alleen geschikt voor beeldschermwerk?

We vroegen twee experts naar hun mening, en wat blijkt: de computerbril is voor meer soorten werk geschikt en steekt bij veel hobby’s zelfs de leesbril en de multifocale bril naar de kroon! We noemen het een beeldscherm- of computerbril, maar er is verrassend veel meer mogelijk met zo’n bril dan achter de pc zitten. Ze zijn namelijk ook zeer geschikt bij het uitoefenen van beroepen waarbij je geen detail over het hoofd mag zien, én voor allerlei hobby’s.

Een computerbril maakt het werken achter een beeldscherm comfortabeler vanaf de eerste muisklik.
Dit komt doordat hij speciaal is gemaakt voor de afstand tussen ogen en toetsenbord en tussen ogen en beeldscherm. Daardoor ben je ervan verzekerd dat je scherp ziet én een goede werkhouding kunt aannemen achter de computer. Stephan Degle, professor in de optometrie en oogheelkundige, legt uit waarom dit zo belangrijk is in onze digitale wereld. “Bijna vijftig procent van alle werknemers zit voornamelijk achter een beeldscherm. Maar ook buiten werktijd worden we geconfronteerd met computers, tablets, smartphones en dergelijke. Onze ogen zijn daar vaak niet op berekend. Dit kan zorgen voor allerlei klachten, van hoofdpijn tot spierpijn (door een verkeerde houding) en droge ogen.”
 
Comfortabel zien, ook ná het werk
Computerbrillen zorgen voor goed zicht tijdens het werk, aldus Birgit Schott, een zeer ervaren opticien die tevens trainingen voor opticiens verzorgt. “Ze zijn niet alleen geschikt voor beeldschermwerkers maar ook voor andere beroepsgroepen, zoals ambachtslieden, tandtechnici of mensen die voornamelijk binnen werken. Zij hebben er gemak van omdat deze bril zorgt voor scherp zicht dichtbij, én tot een afstand van vijf meter.”
Waarom een computerbril soms te verkiezen is boven een bril met multifocale glazen of een leesbril? Ze zorgen voor gedetailleerd zicht dichtbij en iets verderaf, terwijl leesbrillen alleen tot een bepaalde afstand scherp laten zien. Hierdoor zijn veel hobby’s waarvoor je van heel dichtbij tot een paar meter scherp wilt zien langer vol te houden, ook wanneer met de jaren de ogen slechter worden. En goed kunnen zien terwijl je in een normale houding kunt blijven zitten, verbetert ieders kwaliteit van leven. Niet alleen vereenvoudigt dit het werk, het voorkomt ook blessures aan nek en rug. Birgit Schott: “Een computerbril is een ideaal alternatief voor een multifocale bril of leesbril bij veel hobby’s en huiselijke activiteiten, zoals koken, breien, naaien, schilderen of kaartspellen.”

Kortom: de computerbril is een aanrader omdat hij voor veel meer geschikt is dan achter de pc zitten.