OOGMETING & OOGZORG BIJ KINDEREN

Jonge kinderen tot zeven jaar oud hebben voor een oogmeting een andere benadering nodig dan volwassen. Ten eerste hebben zij een zeer hoog accommodatievermogen. Het vermogen om scherp te stellen is dus op deze leeftijd enorm. Om de juiste brilsterkte te meten is het vaak nodig de accommodatiespier tijdelijk met een oogdruppel te verlammen. Het oog kan dan niet zelf compenseren.

Ten tweede kunnen kinderen van deze leeftijd een lui oog ontwikkelen. Tot ongeveer zeven jaar oud worden de verbindingen in de hersenen waar de beelden gevormd worden gevormd. Het zicht is in deze tijd in ontwikkeling en dan vooral het zien met twee ogen. Wanneer het zien met twee ogen moeilijk is door bijvoorbeeld scheelzien of een behoorlijk sterkteverschil tussen beide ogen, kunnen kinderen een lui oog ontwikkelen. Een juiste behandeling door de orthoptist is dan noodzakelijk om dit waar mogelijk tegen te gaan. Een orthoptist onderzoekt, diagnosticeert en behandelt niet alleen een lui oog maar ook:

  • Scheelzien (Strabismus)
  • Dubbelzien (Diplopie)
  • Oogbewegingsstoornissen
  • Hoofdpijn en leesproblemen die veroorzaakt worden door de samenwerking tussen beide ogen

LUKX vindt dat alle kinderen tot zeven jaar door een orthoptist gezien moeten worden. Daarom zullen onze optometristen en opticiens na eerst zelf te hebben gemeten deze kinderen naar de orthoptist doorverwijzen met een verwijsbrief. Kinderen tussen de zeven en twaalf jaar kunnen vaak al goed aangeven wat ze zien en zijn doorgaans goed door ons te meten. Soms kan het toch wenselijk zijn een afspraak met de orthoptist te maken. Ook in dit geval zullen onze optometristen en opticiens  doorverwijzen met een verwijsbrief.

 

MEER INFO VOOR KIDS: