KITESURFEN MET NACHTLENZEN


Ik heb een zoon en die doet aan kitesurfen. Dat is weer heel wat anders dan voetbal of hockey, de geijkte sporten. Bij kitesurfen komt toch wel wat meer kijken. Alleen al het materiaal. Als we gaan kiten – ik zeg ‘we’ omdat ik altijd mee moet om de enorme hoeveelheid spullen achter hem aan te sjouwen - dan zit de auto propvol. Maar het werkelijke probleem bij deze sport is nog kleiner dan twee ogen: namelijk de lenzen. Kiten met lenzen in is eigenlijk niet te doen.

Het is nogal een wilde hobby, dat kiten. De golfen slaan in je gezicht, er is veel wind, je knalt hard op het water… De gevolgen laten zich raden. De lens verdwijnt in je ooghoek of raakt helemaal zoek. En daar zit je dan, op je plankje waar net twee voeten op passen, tussen de golfen je lens goed te doen.

Maar we hebben de oplossing gevonden. Nachtlenzen. Dit vertelde ik aan mijn buurman die ook een zoon heeft die kitesurft. Hij keek me verbaasd aan. ‘Nachtlenzen?’, zei hij. ‘Maar die jongens gaan toch niet ’s nachts het water op?’


‘Wat een uitvinding!’, riep mijn buurman. ‘Hoelang bestaat dat al?’


Dat klopt. Dat zou wel heel bizar zijn. Hoewel, ik ken een kitesurfer die van Europa naar Amerika is gesurft en ook ’s nachts zijn ‘mijltjes’ maakte. Weliswaar werd wereldtopper Max Blom – zo heet hij - begeleid door een boot met wat lichtjes erop, maar die was hij in de woeste oceaan ook wel eens kwijt. Maar mijn zoon kite gelukkig gewoon overdag. Ik besloot de buurman uit te leggen wat mijn oplossing was.

‘Nachtlenzen’, zo vertelde ik, ‘zijn lenzen die je ’s nachts in hebt. Voordat je kiest voor een bepaald soort lens, meten we de kromming van je oog. Zo kunnen we zien wat de compensatie-kromming moet zijn. Als je dan een nacht die lenzen in hebt neemt het hoornvlies een andere vorm aan, waardoor je weer heel scherp ziet zonder lenzen. Het hoornvlies deukt zichzelf overdag langzaam maar zeker weer uit naar de oorspronkelijke vorm.’ De buurman ging er vies bij kijken. ‘Lenzen? ’s Nachts?’ Ik knikte. ‘Kijk, mensen hebben vaak geen lenzen in omdat je ’s nachts weinig met je ogen knippert en geen zuurstofvoorziening geeft naar het hoornvlies. Daardoor wordt de boel droog en gaat zo’n lens irriteren. Het materiaal van de nachtlens is hoog zuurstof-doorlatend en het zijn vaak vormstabiele, kleine lenzen, die je oog prima verdraagt in de nacht. En de volgende ochtend doet mijn zoon ze uit waarna hij zonder lenzen over de golven kan scheren.’

‘Wat een uitvinding!’, riep mijn buurman. ‘Hoelang bestaat dat al?’ ‘Een jaar of zestien’, zei ik. ‘En het werkt verbluffend goed. Maar dan moet je geen moeilijke cilindervormen of grote minwaarden hebben. Mijn zoon heeft -3, dat gaat echt uitstekend.

Meer weten over over Nachtlenzen? LEES VERDER