De leesbril: het oog wil ook wat


Veel mensen vinden het verschrikkelijk, een leesbril. Ze houden de menukaart liever zo ver mogelijk van zich af, dan dat ze overgaan op de veel comfortabele ‘leesondersteuning’. Want ja, als je net de veertig gepasseerd bent wil je het verval niet etaleren. Niet getreurd, ook met een leesbril kun je een verpletterende indruk maken.

Het is een bekende grap: mijn ogen zijn nog prima, mijn armen zijn wat kort. Heel populair bij mensen van rond de veertig, die nog in de ontkenningsfase zitten. Zij turen de hele dag naar een beeldscherm en op de smartphone en dat geeft druk en vermoeidheid op je ogen. Dit probleem kun je maskeren door de letters verder weg te houden. Later leent de ongeveer-veertiger steeds vaker het brilletje van de echtgenoot die hij voor weinig op de kop heeft getikt bij de Etos of de Hema. Met de gordijnen dicht, dat wel.


Leesproblemen? Laat je ogen meten!


Hier in onze winkel hebben we ook veel te maken met mensen die leesondersteuning nodig hebben, want zo noemen we het aanmeten van een geschikte leesbril. Wat opmerkelijk is: veel mensen denken dat ze de eerste zijn en dus een uitzonderlijke positie hebben. Nu de feiten: ogen zijn rond het 10e levensjaar op hun best. Het vermogen om zich in te stellen op ‘dichtbij’ neemt daarna alleen maar af. Mensen van boven de 70 of 80 gooien bij binnenkomst van hun kroost hun hoofd achterover en kijken door het sterkste stukje van hun multifocale bril of de kinderen er een beetje gezond uitzien. Zij hebben namelijk vrijwel geen instel vermogen meer. De veertiger zal zeggen: maar ik ben nog lang geen 70… Voor hen hebben we toch een welgemeend advies: leesproblemen? Laat je ogen meten!

Natuurlijk kun je zonder meting naar de Hema of Action lopen. Het probleem is echter dat deze huis-tuin- en keukenleesbril twee gelijke ‘glazen’ heeft terwijl je ogen vrijwel nooit even sterk zijn. Verder zitten de zo cruciale optische centra bijna nooit op de juiste plek en zijn de glaasjes niet ontspiegeld en dat geeft weer een vermoeiende reflectie. Je kunt het wel uitproberen maar als je ogen verschillende sterktes hebben dan is dit sowieso niet de juiste optie.

En wat als je niet alleen je toetsenbord maar ook het beeldscherm scherp wilt zien? Of ben je op zoek naar een beetje modieuze bril, een hip montuur omdat het oog óók wat wil? Kom dan gerust langs in onze winkel. Dan onderzoeken we samen wat het beste optie voor jou is. We kunnen helaas niet je armen verlengen maar zijn verder tot veel moois in staat.

 

MEER WETEN OVER LEES- EN COMPUTERBRILLEN?