MYOPIE MANAGEMENT

Myopie, of bijziendheid, komt steeds vaker en op jongere leeftijd voor. Niet alleen dat, maar ook de mate van bijziendheid bij kinderen wordt steeds extremer. Zo is -4.00 bij een zevenjarige geen uitzondering meer. We spreken van zware bijziendheid vanaf -6.00. De risico’s gepaard met (vroegtijdige) hoge bijziendheid zijn niet te verwaarlozen. Het is dan ook niet vreemd dat myopie management steeds vaker het onderwerp van gesprek is.

Op dit moment zijn er drie strategieën om de toename van progressieve bijziendheid af te remmen.

1. Lifestyle advies
Om kinderen te behoeden voor het ontwikkelen van (sterke) bijziendheid is het verstandig om het gebruik van computer, mobiele telefoons en spelcomputers zo veel mogelijk te beperken. Dit voorkomt dat de ogen teveel ingesteld raken op nabij zien. Verder weten we dat minstens twee uur per dag buiten spelen een positieve invloed heeft. Een belangrijke factor hierin is het licht in de buitenlucht. Hierdoor neemt het vitamine D- en dopaminegehalte in het lichaam toe, wat weer een gunstig effect heeft op het netvlies.

2. Farmaceutische interventie door middel van Atropine oogdruppels
Atropine oogdruppels worden in de oogheelkunde gebruikt voor verschillende doeleinden. Ze veroorzaken een wijd openstaande pupil en verlammen tijdelijk het instelmechanisme voor nabij scherpstellen (accommodatie). Omdat het effect lang aanhoudt, soms een week of meer, wordt het middel niet voor elk standaard oogonderzoek gebruikt. Atropine wordt onder andere gebruikt om het oog te laten ontspannen (pijnreductie) bij bepaalde oogziektes. Onderzoeken hebben aangetoond dat Atropine ook een zeer krachtig middel is om de toename van bijziendheid af te remmen. Er worden goede resultaten behaald, in ieder geval op de korte termijn. Zelfs zeer lage doseringen hebben een positief effect. Het exacte mechanisme is niet bekend. Er zijn verschillende theorieën, waaronder het vermoeden dat Atropine de sclera (harde oogrok, het oogwit) versterkt of stugger maakt waardoor aslengte-groei minder makkelijk wordt. Nadeel is dat elk geneesmiddel bijwerkingen heeft en de vraag is wat voor nadelige effecten op de lange termijn optreden bij een kind wat jarenlang Atropine druppelt voor myopie controle.

3. Optische interventie door middel van orthkokeratologie
Er is een groot aantal internationale studies dat bevestigt dat orthkokeratolgie contactlenzen (Dreamlite nachtlenzen) zeer effectief zijn om progressieve myopie af te remmen (>50% reductie). Dreamlite nachtlenzen worden met name in Azië, waar hoge myopie een groot probleem is, al jaren volop aangemeten bij kinderen vanaf een jaar of zeven oud. In China is het zelfs de standaardprocedure om te voorkomen dat kinderen zo sterk bijziend worden als hun ouders. Een belangrijke voorwaarde hierbij is dat het kind zorgvuldig kan omgaan met de lenzen en de bijbehorende instructies goed kan opvolgen.

Het unieke, op maat gemaakte, design van de Dreamlite nachtlens verandert de vorm van het hoornvlies - de voorkant van het oog - op een gecontroleerde, subtiele manier om zo de oogfout te corrigeren. Je kunt het effect vergelijken met een beugel voor de tanden. De lens wordt ’s nachts gedragen tijdens het slapen. Bij het opstaan kan de lens worden uitgedaan en is er scherp zicht gedurende de hele dag . Door het subtiel afvlakken van het hoornvlies vallen de lichtstralen die het oog binnenvallen centraal weer keurig op het netvlies voor een goede gezichtsscherpte. In de periferie, de buitenste randen van het netvlies, worden deze lichtstralen juist voor het netvlies afgebeeld. Dit laatste wordt gezien als de reden voor de remmende werking die nachtlenzen op progressieve myopen hebben.

Naast de remmende werking op progressieve myopie heeft deze lens nog een aantal extra voordelen:

  • Je kan er als ouder eenvoudig op toezien dat de lenzen ’s avonds voor het slapen gaan op de juiste manier ingezet worden en ’s ochtends weer uitgehaald worden.
  • Doordat nachtlenzen alleen ’s nachts worden gedragen kunnen kinderen overdag vrijuit spelen en sporten.
  • Het is een veilige methode waarvan het effect tijdelijk en 100% omkeerbaar is. Als de lens enkele dagen niet wordt gedragen nemen de ogen vanzelf hun oorspronkelijke vorm weer aan.

 

Bron: Ron Beerten - Pro Cornea

 

MEER INFO VOOR KIDS: