LUKX Optiekspecialisten nieuws

LUKX MOBIEL opticien voor bedrijven

DvD - 29-04-2019 @ 11:43

Werken uw werknemers veel met een computerscherm of beeldscherm? Mensen die voor hun werk langdurig naar een beeldscherm kijken, herkennen dit vast: na een aantal uur achter de laptop of computer krijgt u droge of branderige ogen, of ze beginnen juist te tranen. Oogklachten komen bij meer dan 90% van de beeldschermwerkers voor. En behalve oogklachten hebben beeldschermwerkers ook vaak hoofdpijn en last van pijn of stijfheid in de nek. De verzamelnaam voor al deze klachten veroorzaakt door tablet, smartphone of laptop is: het Computer Vision Syndroom (CVS). Beeldschermwerk kan in leiden tot branderige, tranende of rode ogen, maar ook vermoeidheidsverschijnselen en concentratieproblemen. Als werkgever kunt u helpen deze klachten bij uw werknemers te voorkomen of aan te pakken. Maar laten we eerst iets meer vertellen over de oorzaken van deze oogklachten in het digitale tijdperk.

Hoe ontstaan oogklachten door beeldschermwerk?

Terwijl u naar een beeldscherm kijkt, zijn uw ogen eigenlijk constant aan het werk. Doordat u steeds schakelt tussen beeldscherm, document en toetsenbord moeten de ogen steeds scherpstellen.

Ook is de werkplek in sommige gevallen niet correct ingericht. Door slechte verlichting of overbelichting door de weerkaatsing van het licht op het beeldscherm is de tekst op het scherm slecht leesbaar, waardoor we moeten knijpen met onze ogen om scherp te stellen of naar voren buigen om goed te kunnen zien (met oog-, nek-, of schouderklachten tot gevolg).

Verder is er een verschil in afstand tussen ogen en beeldscherm, document en toetsenbord, waardoor de ogen voortdurend scherp moeten stellen.

Bij vrouwen komen klachten sowieso vaker voor omdat zij vaker last hebben van droge ogen. En voor iedereen vanaf 45 jaar en ouder neemt het gezichtsvermogen af en kunnen klachten zoals droge ogen ontstaan.

Ook andere aandoeningen kunnen van invloed zijn op het zicht, zoals suikerziekte en bepaalde aangeboren aandoeningen. Net als het gebruik van bepaalde medicijnen. Plastabletten, anti-allergiemiddelen en medicijnen tegen hoge bloeddruk zijn een paar voorbeelden van medicijnen die droge ogen als bijwerking kunnen hebben (check hiervoor de bijsluiter). Bij oogklachten zoals droge ogen is het altijd verstandig om bij de opticien langs te gaan voor advies.

eyezen_brillenglazen.jpg


Computer Vision Syndroom (CVS)

Er zijn een aantal preventieve maatregelen die werkgevers/bedrijven kunnen nemen om het Computer Vision Syndroom (oogklachten door beeldschermwerk) onder werknemers te voorkomen. Dit wordt ook door het Arboportaal aangeraden.
 • Iedere werknemer die 2 of meer uren per dag aan een beeldscherm werkt, moet de kans krijgen de ogen te laten onderzoeken.
 • Vóórdat werknemers voor het eerst aan een beeldscherm gaan werken, moeten zij de kans krijgen de ogen te laten onderzoeken en -als dat nodig is- hulpmiddelen aan te schaffen.
 • Bij oogklachten wordt de ogentest herhaald. De Arbodienst adviseert hoe vaak het oogonderzoek wordt herhaald. Meestal is 1x per 3 jaar voldoende.
 • Werknemers krijgen een speciale beeldschermbril wanneer uit het oogonderzoek blijkt dat dit nodig is.
 • Behandeling van droge ogen met oogdruppels of oogzalf. Via de webshop van LUKX kunt u Hylo Comod of Hylo Gel oogdruppels kopen, die verlichting bieden bij droge ogen. Hylo Comod / Gel oogdruppels in grotere aantallen kopen voor uw werknemers? Informeer naar de mogelijkheden voor een bulk bestelling en vraag naar de scherpe tarieven voor bedrijven.
 • Inrichten van een ergonomische werkplek.
goede_houding.png
 • Voorlichting geven over de preventie van droge ogen.
 • Stimuleren afwisseling beeldschermwerk met ander werk; niet langer dan 5 uur per dag aan een computer (desktop PC) werken en niet meer dan 2 uur per dag aan een laptop.
 • Geautomatiseerde pauzesoftware om voldoende pauzes in te bouwen.

Ziekteverzuim door oog-, nek-, en schouderklachten voorkomen

Als werkgever wilt u klachten bij werknemers uiteraard voorkomen en bent u gebaat bij:

✔︎    een laag ziekteverzuim
✔︎    hoge productiviteit
✔︎    en tevreden medewerkers
 

OPTICIEN MOBIEL Zakelijk

Er zijn verschillende aanleidingen wanneer het verstandig is om een oogmeting te laten uitvoeren.
 • Een werknemer heeft oogklachten (die ook buiten werktijd aanhouden)
 • Het gezichtsvermogen, gezichtsscherpte neemt af of geeft aanleiding voor een oogmeting/controle.
 • Werknemer heeft een bril of contactlenzen en de laatste meting is meer dan 1 jaar geleden.
 • Bij vermoeden van oogaandoeningen (zoals beschadiging van de oogzenuw door verhoogde oogdruk - glaucoom of vertroebeling van de ooglens - staar - cataract) verwijzing naar oogarts
 • Meting van zogenaamde binoculaire suppressie (schakelt het ene oog het andere uit?)
 • Meting van de oogspierbalans

LUKX MOBIEL levert maatwerk bij bedrijven
Voor bedrijven is LUKX MOBIEL de ideale oplossing. Wij komen bij de bedrijven op locatie voor een beeldschermbril voor de werknemers. Werknemers hoeven niet binnen hun werktijd naar de opticien voor een oogmeting en hoeven zich niet ziek te melden met oogklachten, hoofdpijn of nekklachten. Hiermee bespaart u een hoop tijd en geld.

Een bedrijf mag zijn medewerkers voorzien van een beeldschermbril. Eigenlijk geldt dit voor alle leeftijden aangezien de klachten die voortkomen uit beeldschermwerk zeer divers zijn en zich op vele manieren uiten. Hieronder leggen we u meer uit over de vergoedingen die werkgevers voor zo’n computerbril kunnen verstrekken.

Vergoedingen computerbril of beeldschermbril door werkgever
Als de beeldschermbrillen noodzakelijk zijn voor een behoorlijke uitoefening van de dienstbetrekking kunnen deze door de werkgever onbelast worden vergoed of worden verstrekt. Over de vergoeding of verstrekking van de bril is dus geen loonheffing verschuldigd. Bovendien kan de werkgever de kosten aftrekken van zijn winst.

Voor de beoordeling onder welke vrijstelling de beeldschermbrillen in uw concrete situatie onbelast kunnen worden vergoed/verstrekt adviseren wij contact op te nemen met de Belastingdienst of uw belastingadviseur.

Werkwijze LUKX Mobiel: opticien voor bedrijven
 1. We komen bij uw bedrijf op bezoek en inventariseren daar de kijkbehoeften van de medewerkers.
 2. We vullen samen met de medewerker een formulier in die ze meenemen naar de LUKX winkels in Haarlem, Heemstede of Bloemendaal.
 3. In de winkel worden de uiteindelijke metingen gedaan en de gezondheid van het oog beoordeeld.

Prijzen beeldschermbrillen:
LUKX levert maatwerk. We beoordelen op de werkplek welk brillenglas het beste bij de specifieke situatie past. Qua prijzen is alles mogelijk maar belangrijk is dat wij geen enkele concessie doen aan het kijkcomfort van uw medewerker. Alle brillenglazen komen van het gerenommeerde Essilor -de uitvinders van het Varilux glas- en zijn altijd voorzien van de speciale Prevencia blauwlicht filter voor optimaal kijk-comfort achter het beeldscherm.

Dit zijn onze vanaf prijzen, kiest u voor onderstaande optie dan heeft u een perfecte computerbril speciaal voor u gemaakt en voorzien van de meest hoogwaardige beschermcoating op de markt.

GLASTYPE:
 1. Enkelvoudig Prevencia - 349 euro inclusief gratis BOEST montuur
 2. Eyezen Prevencia - 399 euro inclusief gratis BOEST montuur
 3. Interview Prevencia - 449 euro inclusief gratis BOEST montuur
 4. Varilux Digitime Prevencia - 499 euro inclusief gratis BOEST montuur
Uiteraard kunt u ook kiezen voor nog mooiere (kostbaardere) oplossingen maar dan heeft u in elk geval een idee voor welk bedrag u kunt slagen bij LUKX.

  AFSPRAAK MAKEN?  

Wij komen graag langs om een en ander toe te lichten. Stuur een mail naar opticienmobiel@lukx.nl en wij nemen binnen 48 uur contact met u op. U kunt ook bellen: woensdag tot en met vrijdag van 10.00 - 17.00 uur naar LUKX in Bloemendaal: 023-5276769 vraagt u dan naar Marco Croese. Graag tot snel bij u op de werkvloer!
 

Home | Oogzorg | Webshop | Winkels

1_store4_lukx.gif

Het artikel is toegevoegd aan je winkelwagentje.

Verder shoppen Afrekenen